Crumble z jablkiem
Moje przepisy | Na slodko | Na sniadanie

Crumble z jabłkiem, mała przyjemność

20 października 2017

Na dobry początek dnia, dziś – crumble z jabłkiem.

Czyli sezonowe owoce & kruszonka! Pychaa ;) Można przygotować więcej tego deseru, w dużej owalnej formie 30/22 cm lub nawet formie do tarty 29 cm. Ja tym razem użyłam dwóch małych porcelanowych foremek (tzw. kokilki, 150 ml) i taki przepis chciałam Wam zaproponować. Idealny, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, względnie zdrowego, posiadamy w domu kilka sztuk sezonowych owoców lub tak, jak ja jedno duże jabłko ;) Gotowe crumble możemy posypać cukrem pudrem, wiórkami kokosowymi lub podawać z gałką lodów waniliowych. Myślę, że każda wariacja znajdzie swoich zwolenników. Przepis poniżej.

Co potrzebujesz:

  • 1 duże jabłko
  • 2 małe naczynia do zapiekania w piekarniku (kokilki) 150 ml
  • kruszonkę

 

Co na kruszonkę:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 100g miękkiego masła
  • odrobina ekstraktu z wanilii

 

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder oraz masło (miękkie, o temperaturze pokojowej). Dodajemy odrobinę ekstraktu z wanilii. Wyrabiamy palcami tak, aby powstały charakterystyczne okruszki. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Jabłko myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na plasterki. Wkładamy do foremek, posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do  200 stopni lub 175 stopni (z termoobiegiem).  Zapiekamy ok. 45 min. Deser najsmaczniejszy jest gorący. Możemy posypać cukrem pudrem i udekorować listkami świeżej mięty. Smacznego!

Crumble z jablkiem
Crumble z jablkiem

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *