Mini tarta z białą czekoladą & żurawiną
Na slodko

Mini tarta z białą czekoladą & żurawiną

5 października 2017

Mini tarta z białą czekoladą & żurawiną.

Pyszny, puszysty krem z białej czekolady, idealnie kruche ciasto i lekko kwaśna żurawina, dla mnie połączenie doskonałe.

Jest jesień, a wraz z nią sezon m.in. na żurawinę, dlatego tez łatwo możemy kupic tą świeżą, nie tylko suszoną, dostępną caly rok. Polecam. Smakuje i wygląda niesamowicie. Dodatkowo wspiera nasze zdrowie.

Żurawina przede wszystkim ma działanie przeciwbakteryjne  i przeciwgrzybicze. Pomaga w przypadku infekcji dróg moczowych, chroni przed wrzodami żołądka, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni nasze dziąsła, redukując ilość  bakterii w jamie ustnej. Stosowana jest w przeziębieniach, anginie, schorzeniach reumatycznych,jak również na  przemęczenie. Jest ona bogatym źródłem błonnika, witamin A, C i z grupy B, jak również minerałów takich, jak: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod i żelazo. A dzięki zawartych w niej poliantocyjanidow, pełniących funkcję przeciwutleniaczy, chroni nasz organizm przed zniszczeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami.

żurawina
żurawina

Co potrzebujesz:

  • 350 g świeżej żurawiny
  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 60 ml wody

 

Kruchy spód do tarty:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz cukier puder. Dodajemy schłodzone, posiekane w kostkę masło. Mieszamy, najlepiej używając do tego noża. Następnie dodajemy żółtko oraz wlewamy wódę. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na min. 1 godz.

W tym czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy śmietankę i gotujemy przez chwilę. Dodajemy połamaną na drobniejsze kawałki białą czekoladę, trzymamy jeszcze kilka minut na ogniu, czekając aż czekolada się rozpuści. Całość mieszkamy blenderem, aż do uzyskania puszystej masy.

Żurawinę również zagotowujemy w rondelku, wraz z wodą ok. 5 min. Można dodać tez odrobinę cukru, gdyż żurawina jest mocno kwaśna.

Wracamy do naszego spodu na tartę. Po wyjęciu z lodówki, ciasto wałkujemy. Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremki, przykrywamy folią aluminiową oraz obciążamy fasolkami. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie w postaci fasolek i pieczemy kolejne 5 min. Ciasto gotowe.

Na każdej mini tarcie układamy żurawinę, a następnie zalewamy kremem z białej czekolady. Wstawiamy do lodowki. Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty. Deser gotowy ;)

Only registered users can comment.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *