piernik ze sliwka
Na slodko

Piernik ze śliwką

26 grudnia 2017

Piernik z powidłami ze śliwek, bardzo aromatyczny, idealnie nadaje się na Święta Bożego Narodzenia.

Przepis dostałam od wujka ponad 10 lat temu. Piekę go co roku, wszystkim smakuje, a przepis jest bardzo prosty.

Dziś drugi dzień Świat, ciasto zjedzone, a ja dodaje przepis i zachęcam do wypieków. Do kawy na zimowe dni albo na inne okazje, bo na Wigilię to chyba już za rok… ;)

Smacznego.

świąteczny piernik
świąteczny piernik

Co potrzebujesz:

  • 125 g  margaryny
  • 2 jajka
  • 500 g mąki tortowej
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szt. przyprawy korzennej do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • można tez dodać rodzynki, ja nie przepadam, więc nie dodaje

 

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g śmietany kremówki

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy rozpuszczone masło oraz kremówkę. Łączymy ze sobą i dekorujemy ciasto.

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy margarynę. Cukier oraz jajka łączymy ze sobą za pomocą miksera. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenna, kakao. Wlewamy mleko, ostudzona margarynę. Intensywnie mieszkamy łyżką lub mikserem. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe oraz rodzynki (opcjonalnie).

Formę o wymiarach 13 cm x 30 cm smarujemy margaryną i wsypujemy bułkę tartą albo wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Dekorujemy polewą czekoladową. Można posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *