sernik z brzoskwiniami
Na slodko

Sernik z brzoskwiniami

29 grudnia 2017

Dziś przepis na sernik z brzoskwiniami, na kruchym spodzie. 

Piekłam go na Święta. Wyszła dość duża blaszka, więc cala rodzina miała okazję  skosztować ;) Dobrze smakuje z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub mocno oprószony cukrem pudrem. Idealny do kawy. Chyba większość z nas lubi serniki, ja najbardziej lubię te z owocami. Przepis nie jest trudny, a ciasto naprawdę smaczne. 

sernik z brzoskwiniami
sernik z brzoskwiniami

Co potrzebujesz:

Na ciasto:

  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szt. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka

 

Dodatkowo:

  • 1 lub 2 puszki brzoskwiń w syropie, 400 g
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 białek
  • cukier puder do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu do ciasta.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy masło, żółtka i wyrabiamy. Stopniowo dosypujemy cukier puder. Masło powinno być w temperaturze pokojowej, najlepiej jest pokroić je nożem w drobna kostkę. Ciasto wyrabiamy dość szybko, aż do uzyskania gładkiej masy. Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 1,5 godz.  

Przygotowanie masy serowej.

Miksujemy masło z cukrem. Dodajemy jajka, cały czas mieszając. Partiami dodajemy twaróg oraz mąkę, cały czas ucierając, aż do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg trzykrotnie zmielony.

Blachę o wymiarach 37 cm x 25 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Około ¾ części ciasta wykładamy spod formy. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Wykładamy na nie masę serowa oraz odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Na wierzch posypujemy pozostałą część startego ciasta. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 min, w temperaturze 180 stopni.

Sernik zostawiamy jeszcze chwilę w otwartym piekarniku. Gdy przestygnie, posypujemy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Z pozostałych białek możemy przygotować pianę i przykryć nią brzoskwinie. W wysokim naczyniu ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywną masę (3/4 szklanki cukru na 5 szt. białek).

Smacznego!

 

sernik

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *