pierniczki
Na slodko

Świąteczne pierniczki

24 grudnia 2017

Dzień przed Wigilią. 2.00 w nocy, czekam na sernik, bo się piecze…

Święta Bożego Narodzenia bez pierniczków, to prawie jak bez Kevina i choinki ;) W tym roku, wszystkie cale polukrowane lukrem królewskim. Serduszka i gwiazdki plus dwa reniferki ;). Wyszły pyszne, aromatyczne i mięciutkie. Poniżej zamieszczam przepis i życzę Wszystkim Cudownych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

Co potrzebujesz:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g masła
  • 1 jajko

 

Przygotowanie:

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód oraz cukier puder. Mieszamy i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mieszamy mikserem.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę korzenną oraz kakao. Wlewamy masę miodową, mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na stolicy, podsypując cały czas mąka na grubość ok. 2 mm. Za pomocą foremek, wycinamy pierniczki i umieszczamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeżeli planujemy dekorować pierniczkami np. choinkę, plastikowa słomką robimy dziurki, przez które będziemy mogli przełożyć potem sznurek lub wstążkę.

Po wyjęciu z piekarnika, studzimy i zamykamy w blaszanym pudełeczku, z dodatkiem jabłka, aby nabrały wilgoci. Ta opcja jest dostępna, jeśli do Świąt zostało nam jeszcze trochę czasu. Natomiast, jeśli tak jak ja, pieczemy pierniczki na ostatnia chwilę, 2-3 dni przed Wigilią, lepiej wystawić je na balkon lub trzymać przy otwartym oknie (kilka lat z rzędu w Polsce w okresie świątecznym pada deszcz, więc jest wystarczająco dużo wilgoci, aby nasze pierniki szybko stały się miękkie). 

Lukier królewski:

  • 1 białko jajka
  • 1 szklanka cukru pudru

Za pomocą miksera łączymy ze sobą białko z cukrem. Lukier powinien być dość gesty.

I zabawa z dekorowaniem… ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *